Sukkula
Länsi-Suomen läänin verkkokirjasto Pohjanmaalla

AJANKOHTAISTA


Vuosi 1974


Vaasan koulujen viidesluokkalaiset tekivät aikamatkan vuoteen 1974.

Detroit.jpg
Kirjat.jpgLevyt.jpgWhite Open

Suomen ensimmäinen Luku-kirjasto, Läse-Bibliotheket i Wasa, aloitti toimintansa Vaasassa vuonna 1794. Luku-Kirjasto oli Suomen ensimmäinen yleiseen käyttöön perustteu lainakirjasto. Luku-Kirjasto toimi alauksi Vanhassa Vaasassa hovioikeuden tiloissa. Nykyään rakennus toimii Mustasaaren seurakunnan kirkkona. Kirjaston ensimmäinen kirjastonhoitaja, hovioikeudenneuvos Olof Langensteinin kunniaksi tehty valoteos White Open julkistettiin 15.10.2014.

Jaakko Niemelän valotaideteos White Open rakentuukolmesta elementistä: voimakkaasti valaistusta katualueesta, sisältäpäin valaistuista kirjainaiheisista penkeistä ja valaistusta kirjaston sisäänkäynnin julkisivusta.White open.jpg                  Kuva: Tatu Putaala

White Open, kuva.jpg

                              Kuva: Ursula Palo


Menestystarina nimeltä kirjasto

Pitkän uran opetus- ja kulttuuriministeriössä tehnyt Kirsti Kekki tarkastelee teoksessaan kirjastojen kehitystä aina 1960 luvulta 2010 luvulle. Aineistonaan Kekillä on ollut mm.  kirjastotarkastajien ja ministeriön virkamiesten kertomuksia. Kirjastotarkastajien kertomukset  ja kirjastoalan laaja lehtiartikkelikokoelma on tallennettu Suomen kirjastomuseoon.

Kirjastokaista haastatteli Kirsti Kekkiä. Haastattelu on katsovissa ja kuunneltavissa täältä.

Kirsti Kekki.png
Kuva: Liisa Heikkilä


Kuvaelmat


Kirjastonhoitaja valtakunnanoikeudessa
                        
Kustaava ja Hedvig
Louise Charlotta Reuterholms brev


Pohjanmaan museot

 

Pohjanmaan maakunnassa on noin sata museota. Nyt näiden museoiden tiedot on koottu Museo Pohjanmaalla -portaaliin. Mukana ovat myös Etelä-Pohjanmaalta Teuvan ja Karijoen museot. Lue tarinoita museoiden kiehtovista esineistä ja katso kauniita valokuvia.


Kalevi Keski-Korhosen kirjastoaiheiset valokuvat

Valokuvaaja Kalevi Keski-Korhonen aloitti Kirjastolehden kuvaajana vuonna 1974. Vuosien varrella hän on kuvannut kirjastoissa eri puolilla Suomea työntekijöitä, asiakkaita, tiloja, laitteita, kaikkea mahdollista. Kuvat kertovat, miten kirjastoja on käytetty ja miten siellä on tehty työtä. Niistä näkyy myös kirjastojen lopputuote, asiakkaiden ja kokoelman sisältöjen kohtaaminen, virkistys ja oppiminen.

Näyttely on koottu näistä Kirjastolehdelle yli kolmenkymmenen vuoden aikana kuvatuista valokuvista. Näyttelyn on suunnitellut ja toteuttanut valokuvaaja Rita Lukkarinen.

Fotograf Kalevi Keski-Korhonen började arbeta som fotograf på Kirjastolehti år 1974.
Under årens lopp har han fotograferat anställda, låntagare, lokaler, utrustning,
ja allt möjligt i olika bibliotek runtom i Finland. Fotografierna berättar om hur biblioteken
använts och hur man jobbat där. Bilderna visar också bibliotekens slutprodukt, möten med låntagarna och
innehållet i samlingarna, stimulans och lärande.
Utställningen består av fotografier som tagits under mer än trettio års tid för Kirjastolehtis räkning.
Utställningen har planerats och förverkligats av fotograf Rita Lukkarinen.